A Kulturális Örökség Napja Nagyváradon

Szeptember 22-én ünnepli a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) a Kulturális Örökség Napját, amelynek alkalmából több rendezvényre is várjuk az érdeklődőket a Darvas-La Roche házba.

16:30-tól nyílik meg Az eredeti bűvöletében címet viselő, a Darvas-ház eredeti díszítő-elemeiből összeállított tárlat a ház előterében. A 20. század elején épült nagypolgári villa eredeti kerámiái, iparművészeti részletei közül kerül kiállításra néhány jelentős da-rab, amelyek egy későbbi állandó tárlat részét képezik majd. A kiállítást megnyitja a kurátor, Zuh Deodáth eszmetörténész, illetve Mircea Pașca történész.
17:00 órától Mircea Pașca történész tart előadást Nagypolgári és arisztokrata otthonok az 1900-as években Nagyváradon címmel a ház konferenciatermében.
19:00 órától erkélykoncertre kerül sor a ház Körös-part felőli udvarán. Fellép a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa, amely ismert darabokkal, köztük Gershwin, Jenkins és Johnson szerzeményeivel örvendezteti meg az egybegyűlteket. Vezényel: Olga Bejan, zongorán kísér: Camelia Andone.

A részvétel minden eseményen ingyenes, ugyanakkor az Oradea Heritage által működtetett látogatható műemléképületekbe – a Darvas-házba, a városháza tornyába, a Cion neológ zsinagógába, az Aachvas Rein ortodox zsinagógába, illetve a Szabadkőművesség templomába – való belépéskor sem kell jegyet váltani vasárnap.

A Kulturális Örökség Napjait az Európa Tanács kezdeményezésére ünneplik az Unió tagállamai. 1985 óta minden évben szeptemberben kerül sor az európai kulturális örökséget előtérbe helyező rendezvényekre, amelyeknek célja felhívni a figyelmet a kontinens gazdag és sokszínű kultúrájának fontosságára.

Üdvözlettel,
Az Oradea Heritage csapata

Megosztom:
Facebook