Kettős versest a Posticumban

Kettős költői esttel ért véget a Pragul Vaida irodalmi kör idei szabadtéri szezonja, szombaton este a Posticum kulturális és spirituális központ udvarán kétnyelvű előadásban hallhatta a közönség Molnár Zsolt és Kovács Edward verseit.
A találkozó rövid megemlékezéssel indult, Mihók Tamás költő, a Familia folyóirat szerkesztője, az est házigazdája olvasta fel eredetiben, majd saját magyar fordításban a néhány napja elhunyt Ioan Moldovan Levél című költeményét.
Elsőként Molnár Zsolt hat újabb költeményét hallgathattuk meg Kemenes Henriette előadásában (A tükör fájdalma, Egy elképzelt baleset körülményeinek szerencsés kimenetele, Elférek itt, Melyik verset?, Türelmes szabadság, Visszaásott látóhatár), míg a román változatot a fordító Mihók Tamás olvasta fel. A közönség rendelkezésére ezúttal is mindkét nyelven kinyomtatva álltak példányok a szövegekből.
A szerzővel Fancsali Róbert beszélgetett, az ELTE Román Filológiai Tanszékének oktató-kutatója nemrég költözött Győrből Nagyváradra. Az írásban készült interjú során szóba került Molnár Zsolt költői indulása, a versírás terápiás jellege, a költészet és a mindennapi élet összemosódása.
„Az írás szabadulás önmagamtól és egyben megérkezés önmagamhoz” – fogalmazott többek között az 1983-ban született, mozgásában és beszédében korlátozott költő, akinek legutóbbi kötete A monológ iránya címmel tavaly jelent meg a Holnap Könyvek kiadásában. Érdekes átkötésnek bizonyult Fancsali Róbert utolsó kérdése, melyben arról faggatta Zsoltot, ismeri-e Kovács Edward költészetét. Őszintén bevallotta, hogy eddig csak egy alkalommal olvasta az interneten, de az erre alapozott rövid jellemzése a később hallottak alapján igen találó volt.

Lassan már besötétedett a Posticum udvara, s felkerültek a pulóverek, zakók a publikumra, amikor Tóth Gergő gitárkísérete mellett elkezdte szűk félórás felolvasását, valójában költői performanszát Kovács Edward. Az 1995-ben Székelyhídon született szerző jelenleg a Debreceni Egyetem BTK Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója, a Szkholion folyóirat szerkesztője, a 2019-es KULTer stART díj nyertese, aki a mítosz újraértésének lehetőségeit kutatja a ’80-as évektől napjainkig terjedő kortárs magyar lírában.
A szuggesztív költői, zenei előadást követően joggal érezte úgy Fancsali Róbert, hogy az élő interjú elvesz az este hangulatából, ám sok érdekes mozzanat derült ki kettejük – Mihók Tamás által románra tolmácsolt – beszélgetésből. Mint elhangzott, fiatalon nem a líra érkezett meg Edwrd életébe, hanem rap szövegek írása által közeledett ő az irodalomhoz, majd 17 évesen mutatta meg a verseit akkori magyartanárnőjének, Holczman Ilonának, aki egykor Kovács András Ferenc évfolyamtársa volt. A párbeszéd során az est moderátora utalt az elhangzott szövegek intellektuális töltöttségére, a versekben felbukkanó mitológiai karakterek szerepére. Mint Kovács Edward válaszából kiderült, lírája forrásvidékét egyfelől a német irodalmi romantika töredékessége, a műfajok közötti átjárás jelenti, míg a másik a 20. század közepén született francia irodalomelméleti művek. Ezekben az elméleti szövegekben is tud találni líraiságot.
A verset mint műfajt közelebb vinni az eszméhez, ez lebegett a szemem előtt – mondta, s mint elhangzott, ilyen törekvések Urbán Bálint, Nemes Z. Márió vagy Závada Péter szövegeiben is tettenérhetőek, utóbbi egyébként a múlt évben volt vendége a Pragul Vaida esteknek a Moszkva kávézóban.
Tóth Gergő közreműködése kapcsán szóba került még zene és költészet kölcsönhatása, ami Edward meglátása szerint izgalmasabb és hatásosabb produkciót eredményez, ahogy általában hasznosak a termékeny művészet-közi együttműködések. Azt is elárulta, hogy többnyire instrumentális zenét hallgatva ír.
Befejezésül megtudhattuk, hogy A másik éj munkacímmel már készül Kovács Edward első önálló verskötete, míg a Pragul Vaida sorozat, immár a szabadtérről falak közé visszaköltözve október 22-én folytatódik ismét a Moszkvában, a vendég Ion Muresan költő és publicista.

Szűcs László

A Pragul Vaida irodalmi kör szervezői: Familia folyóirat, Golan folyóirat, ancazaharia.ro. Partnerek: Posticum, Cărturesti.

Megosztom:
Facebook