Harsányi Zimra: A téboly hétköznapjai- kötetbemutató

A dési születésű Harsányi Zimra, az 1944-ben különböző lágerekben készült naplójegyzetekből a hatvanas években megjelent A téboly hétköznapjai című regényét mutatják be október 17-én, csütörtökön 18 órától Nagyváradon, az ortodox zsinagóga melletti földszinti kisteremben (Mihai Viteazul / Zárda utca 1-6 szám). A mű jelenkori kiadását kezdeményező Sall Lászlóval (Göteborg) az újrakiadott mű szerkesztője, Szűcs László beszélget. Házigazda Simon Judit, közreműködik Tasnádi-Sáhy Noémi.
Harsányi Zimra szavai, melyek szinte egyidejűek megtörténésükkel, megszelídítik az emberi cselekedeteket és írását gondolataink tükörképévé alakítják.
Bár fiatalkorát Nagyváradon tölti – a nagyváradi Zsidó Gimnázium értesítője szerint 1942-ben itt érettségizett –, nem az itteni gettóból deportálják, hanem Miskolcról, és nem is ide tér vissza a koncentrációs táborok felszabadulása után, a háború befejeztével.
Én mint egykori nagyváradi hálás vagyok ennek a másik egykori nagyváradinak, Harsányi Zimrának, hogy az emberi szabadság e döbbenetes hatású írását épp anyanyelvemen adta örök emlékül az életbenmaradásnak. (Sall László)
Harsányi Zimra nem mesélt, hanem egyszer csak elrendezte és kiadatta lágerbeli feljegyzéseit. Hirtelen döbbenet volt a hatás. A jegyzetekből egy abszurd világba csöppent, épelméjű ember lelki traumái bontakoztak ki, egy emberé, aki annyira irreális módon viselkedik, hogy bizonyára éppen ezért élt túl mindent. Azon az áron, hogy a világ megkettőzése, a reális és az irreális szétválaszthatatlan egységben járja át a lelkét. Zimra úgy élt és írt, mintha az irrealitás lenne a legigazabb realitás. (Tordai Zádor író)
Mindenkit szeretettel várunk! A belépés díjtalan.

Megosztom:
Facebook